Autor: 021.rs

Novi Sad
28.09.2015.
10:16 > 09:45
Grupa od 40-ak profesora i asistenata sa FTN-a uputila je otvoreno pismo navodeći da dekan Rade Doroslovački želi da ugasi najpopularniji smer na ovom fakultetu.
  • Psihomodo...

    30.09.2015 14:31
    Politika - Originalni komentari
    @Anonymus: link https://goo.gl/6wiXPz ne radi, molim za ponovni upload.
  • tugomirka

    29.09.2015 14:42
    saberite se pobogu
    poštovana akademska elito,
    pokušajte svoju sujetu da ostavite po strani bar
    sad kad ste pred penzijom. Fakulteti nisu (mada liče)
    ni Veliki brat ni Farma ni ....prema tome ne priliči
    Vam da se tako ponašate. Svoje prljave poslove ponesite sa sobom, a ove mlade ne trujte i ne hranite ih svojom zlobom. Svi Vi koji ste na fakultetu samo zbog obrazovanja studenata i to Vam je jedino bitno
    dignite glas i ućutkajte ovo ludilo.
  • Insajder

    29.09.2015 12:30
    FTN - gde je finansijska policija?
    Ljudi, nemate pojma koliko bi bilo posla za finansijsku policiju kada bi "pročešljala" papire na FTN-u, pogotovo na Elektrotehničkom odseku. Pogledajte samo ove veze:

    1) prof. Popović i prof. Strezoski, osnivači DMS-a, zaposleni u DMS-u, redovni profesori na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije;

    2) prof. Šenk, predsednik nadzornog odbora DMS-a, osnivač firme Zesium Mobile, zaposlen u Zesium Mobile, profesor na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije;

    3) prof. Teslić i prof. Kovačević, osnivači firme RT-RK, zaposleni u RT-RK, profesori na Departmanu za računarstvo i automatiku.

    Primera ima još mali milion - bračni par Crnojević i Biosense centar, prof. Stojanović i njegovo angažovanje (preko politike) u vladi Vojvodine, itd.
  • @Kris

    29.09.2015 11:35
    "BioSense" centar je takođe rođačko-politikantska tvorevina "vrsnih" karijerista.
  • Biosense - it make sense

    29.09.2015 11:00
    Političko-rodbinski projekat
    "BioSense centar je takođe rođačko-politikantska tvorevina "vrsnih" karijerista."

    - Apsolutno tačno. S jedne strane imamo bračni par Crnojević (zaposleni na FTN-u, Departman za EET), a sa druge bivšeg dekana FTN-a prof. Ćosić (visoko pozicioniranog člana DS-a) i bivšeg rektora prof. Vesković (rodbinski povezanog sa prof. Vesnom Crnojević).
  • @Dragan Bacic - Povratak

    29.09.2015 10:36

    Hoces i Tita da ti vrate?
  • Crni

    29.09.2015 09:13
    Treba..
    sve te profesore koji su unistili fakultete i univerzitete,poslati u penziju! Toliko su se razmahali da vise nemaju zdravog razuma.
  • mikepc

    29.09.2015 07:49
    Sramota me je
    Mi kao neki skoro akademski građani ove zemlje, kao neko ko je toliko godina proveo u obrazovnom sistemu, treba da se sramotimo što sve ovo dozvoljavamo da nam se dešava !
    Da li nešto činimo povodom ovog pitanja ili samo botujemo, tvitujemo komentarišemo iza leđa rukovodstvu fakulteta/firmi koje se bahato ponašaju ?
    Napravite iskorak sopstvenim primerom. Jedna po jedna kap može da prelije i naizgled nemoguće veliki bazen i zaustavi ovo bahaćenje.
    Skrivanje visine stipendija odnosno plata ? Kome je i kada to dobra donelo ?
    Uradite nešto za sebe tako što ćete istupiti iz ustaljenog i nametnutog nam mediokriteta !

  • Kris

    29.09.2015 07:12
    @Anonimus, Mile
    U pravu si, s tim sto te rodbinske veze treba poceti pretresati od dekanata.
    Oterali su BioSense centar, svoje uposlili.
  • Dragan Bacic

    29.09.2015 07:02
    Povratak
    Jednostavno,vratite profesora Cosica i FTN ce opet da zasija !!!!!!!
  • mel

    29.09.2015 06:41
    @Poslednja generacija


    Istina, ali je lakse reci da treba ceo fakultet samo uciti software i programiranje nego priznati da je to zanat kao i svaki drugi i da bil koji tehnicki fakultet ostavlja dovoljnu sirinu da uz naucen zanat covek moze da se bavi time.
    Ja sam zavrsio telekomunikacije, uz dosta programerskih predmeta, plus to sto je Vojin Senk nama samoinicijativno organizovao dodatne kurseve (C, C++).
    Ne znam da li je to potrajalo, ali dovoljno govori cinjenica da je Senka Doros pobedio na izborima za dekana.
  • Mile

    29.09.2015 06:40
    FTN i problemi
    Samo treba pretresti rodibnske i ostale veze na toj instituciji.

    Trebala bi da bude zamajanc razvoja vojvodine, u sta se pretvorila?

    Doros je manijak, kako jedan takav covek moze biti dekan?

    Doduse ja nemam nista licno protiv njega, osim sto je previse teske zadatke davao na ispitu pre 15tak god...
  • 29.09.2015 06:39
    Re: Uništavanje najboljih
    Katic bese onaj visedecenijski prodekan kome su zena, cerke i brat na doticnom fakultetu.
  • 29.09.2015 06:13
    @Bivsi Student Sadašnji Bot
    Lokali jesu razvijani, ali ilegalno. Svaki taj lokal sada tuži FTN i verovatno će svi dobiti sporove. Na kraju će to studenti plaćati. Platiće studenti i penale zbog projekta BioSense koji je mogao Srbiji doneti para koliko cela privreda, ali je stao na tome što Dekan nije dao svoj potpis, baš kao i sada.

    Njegova predavanja jesu dobra i niko mu ne brani da se vrati na svoj redovan posao. Mašinstvo neće moći da predaje, jer mu je ta diploma poništena zbog mahinacija, ali ona matematičarska mu još uvek važi, tako da ne bi trebalo da bude problema u vezi sa tim.

    I veliki pozdrav za glasače iz marketing službe FTN! Pre nego što sledeći put kliknete da podsetim i vas da ste takođe označeni kao nepotrebni.
  • 28.09.2015 22:57
    @Brus Vilis
    To se druze zove zabrana konkurencije... ali (bivsi) poslodavac ne moze tek tako da ti zabranjuje sta god mu padne na pamet. To treba dobro da definise i da te placa za vreme trajanja zabrane konkurencije. ;)
  • Poslednja generacija starog pr

    28.09.2015 22:53
    Ispitati bojkotovanje organizacije kurseva iz prog
    Bitno je da smer prati razvoj tehnologije i da ne vezuje studenta za određenu kompaniju ako on to ne želi. Po meni je ovde ključno da se istraži koji je to profesor onemogućavao da se poslednjihh 15 godina organizuju kursevi programiranja za dovoljan broj zainteresovanih studenata ili diplomaca FTN-a van softverskog inžinjerstva (bilo besplatnih bilo po nekoj razumnoj ceni), s obzirom da se stalno priča kako je postojala potreba za mnogo većim brojem programera od onog koji je sve te godine bio u ponudi kompanijama sa jedne strane i ogroman broj dobrih nezaposlenih inžinjera sa druge.

    Programiranje nije ništa teže od niza teških predmeta koje su nezaposleni inžinjeri položili. Ko je dozvolio da među programerima seniorima prevlada strah od mlade konkurencije i da se ne misli na mlade inžinjere za koje objektivno i nije postojala potreba da ponovo upisuju novi smer zbog par svrsishodnih predmeta?

    Pretpostavljam da je problem što privatne firme nisu zadovoljne čak ni znanjem koje poseduju studenti sa ovih smerova a verovatno nisu imale mogućnost uticaja na osamrevenjivanje programa.

    Sramota je što u Novom Sadu do pre dve godine nisu postojali kursevi iz programiranja izuzev preskupog Microsofta, za razliku od ETF-a, FON-a i niza dobrih privatnih škola u Beogradu.

    Kako to da u Beogradu može da se nađe neko ko će uvesti nešto napredno a u Novom Sadu uvek neko nešto koči?
  • nekad FTN

    28.09.2015 22:02
    anex
    kad ne znaš zbog čega se bune, oko čega se svađaju - "just follow the money trails"
  • nekad bio FTN

    28.09.2015 21:56
    Čuj čitao - hodao
    FTN je napravio ime pre Ćosića. Za vreme Ćosića to ime je komerijalizovano i naplaćeno. Sad FTN služi za pranje diploma sa privatnih fakulteta - četiri godine bilo gde, pa petu na FTN i eto lepe diplome za 1000 - dve EUR koja zameni prethodnu "menadžersku" iz Inđije ili Zaječara.
    Služi i da privatnim "spin off" kompanijama da težinu kao osnivač, sa 5% udela u vlasništvu...
    Ako Doros sa tim pokušava da se izbori, treba ga podržati.
    Što se programera tiče, neka neko pogleda zvanične podatke o visini uplaćenih doprinosa na njihove plate. Videćete da šira zajednica nema neku posebnu korist pošto se tu dešava možda i najmasovnije pranje paradu zemlji.
  • BB

    28.09.2015 19:49
    Bravo
    za 021 za dobar, drustveno angazovan, clanak. I komentatorima koji nam (nadam se) otkrivaju istinu.

    Hvala lepo!
  • Buba

    28.09.2015 19:09
    Imperija
    Firma u kojoj je bitnije sa kime idete na pivo posle posla i cija ste zena/ljubavnica nego kako radite posao.Jos i ovo da mu drzava skoluje radike za dzaba,sreca pa nove firme dolaze u NS tako da i ovo nece trajati jos dugo.
  • Bivsi student

    28.09.2015 18:58
    ...
    Imao sam i Dorosa i Zoru za profesore. Zora je bila nula za Dorosa. Doros je bio i ostao legenda za nju i u strucnom i u svakom drugom pogledu. On je razjurio kojekakve lokale i mutljavine sa FTN-a, sto mu ovi nikada nisu oprostili. Ne vredi im nista, kralj ostaje na prestolu, a vi mafijo dovidjenja.
  • pera

    28.09.2015 17:56
    peticije
    Manite se glupavih online peticija. Jel pola miliona 'potpisalo' (lajkovalo...) onu za rijalitije? Jeste. Jel nesto bilo? Nije. Jedina peticija koja radi posao je kad se svi skupite Dorosu ispod prozora.
  • 28.09.2015 17:51
    Marta
    FTN je postao konglomerat svega i svacega.
    Scenski dizajn, hahaha, ciste energetske
    tehnologije, sta je sledece?
    FTN je imao neki ugled dok je postojalo
    cetiti smera: elektro, masinski, saobracaj, i gradjevina.
    Ovo sad je tesko djubre.
    A sto se tice Zore dr.Konjevic, neka ide i
    ona a i svi koji su stekli uslove za penziju.
    Nego to bre zaselo, osladilo im se
  • 28.09.2015 17:48
    @Versus
    Inace zanimljivo je uporediti komentare snimljene pre cenzure (https://goo.gl/6wiXPz) sa cenzurisanom verzijom http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Izvoz-softvera-sve-unosniji/IT-mora-da-bude-srpski-prioritet.lt.html
  • Nista licno

    28.09.2015 17:27
    ...
    Zelim samo da pohvalim kolege sa elektrotehnike, sto iznose svoje probleme za novine, i sto se o tome prica, i sto pokusavaju da stvore bolju buducnost za generacije koje dolaze, sto se ne moze reci za ostale smerove na kojima ima problema, npr gradjevina
  • 28.09.2015 16:59
    katic
    ja nikad necu ici u penziju
    da da

    pa Ilija javi se
  • Tetka

    28.09.2015 16:37
    Verujem da ovi što agituju protiv Ćosića nisu ni primirisali fakultetu, a ne FTNu.


    A prebrojavanjem broja afera za vreme Ćuluma, Zelenog ili Ćosića u odnosu na broj afera Doroslovackog dovoljno govori o kvalitetu.



  • Svrseni FTNovac

    28.09.2015 16:33
    Kao prvo, tekst koji ste napisali masnim crvenim slovima nije tacan. Studenti 3. godine nisu zaposleni, oni su na "praksi" - u prevodu, rade na komercijalnim projektima koji su musterijama naplaceni po cenama radnog sata iskusnog inzenjera (ako se radi o iznajmljivanju ljudi, racunajte oko 30 do 50 evra po radnom satu), a primaju stipendiju od 200-300 evra. Platu sa kojom se mediji rado gadjaju, 1500 evra u Srbiji i to u firmama poput DMS i RT-RK je moguce dobiti posle mnogo godina rada i to ako se "istaknes" (u prevodu, radis 6-7 dana u nedelji po 10ak sati dnevno).

    Uopste se ne bih slozio sa izjavom da je Zorin smer prestizan. Na njenoj katedri rade i odlicni profesori (spomenuti dr. Branko Perisic) i neki manje dobri profesori. Smer je osrednji, kao usoatlom i ostali na FTN. Ono sto njen smer izdvaja od drugih je da mozes da ga upises a da ne moras da im poklonis bubreg. O cemu se ovde radi? Pa, radi se o tome da na smerovima koje vode DMS i RT-RK student mora da potpise ugovor o stipendiranju da bi uopste upisao doticni smer. Opet ce se neki zapitati, sta je tu lose ? Deca uce i jos dobijaju novac za to, a kada diplomiraju dobiju i zaposlenje. Ali nije sve tako jednostavno... Kao prvo i osnovno, FTN je drzavni fakultet na kom privatne firme ne smeju da ucenjuju studente. Dalje, ugovori o stipendiranju sadrze klauzulu da posle zavrsetka studija morate da budete zaposleni u toj firmi odredjeno vreme, uglavnom onoliko koliko ste dobijali stipendiju, ili cak 2x toliko. Dalje, ugovori o zasnivanju radnog odnosa zloupotrebljavaju klauzulu o zabrani konkurencije iz zakona o radu (zabranjuju vam da 2 godine radite u drugim firmama koje se bave istom/slicnom delatnoscu). Pocetne plate su reda 500-600 evra i sporo rastu. Efektivno, ako hocete da upisete smerove koje vode DMS i RT-RK, morate da odvojite 10ak godina svog zivota za njih. Previse.
  • 28.09.2015 16:29
    @Malecka
    Neće biti da mora. Katedra, Departman i NN veće misle da ne treba i to su izglasali. Na isti način je 19 ljudi produžilo radni ondos za godinu dana. Jedino u ovom slučaju je dekan odlučio da ne potpiše rešenje. Ko sad nije upravu? Dekan ili ceo kolektiv? Ko treba da ode? Dekan ili svi nastavnici sa katedre?
  • ja

    28.09.2015 16:15
    Rade
    Go way.
  • Malecka

    28.09.2015 15:49
    U penziju!
    Prof. Zoru Konjović u penziju teraju godine starosti. Ona je rođena 1949. godine. Dokle će raditi? Ako moraju doktori u zdravstvu sa 65 godina u penziju mora i ona. A ni Rade nije dalekoo, on je 1953. godište i njemu vreme ističe...
  • Ime

    28.09.2015 15:43
    Ugovor
    @Anonimus
    Stavku zabrane bavljenja delatnoscu kojom si se bavio u nekoj IT firmi, u nekom obliku i na neko vreme, a najduze 2 godine, ima svaki ugovor sa iole ozbiljnom firmom svuda u svetu pa i kod nas.
  • 28.09.2015 15:42
    Zoru za dekana.
  • Brus Vilis

    28.09.2015 15:41
    @Anonimus
    "... Ugovoru navedeno da u slucaju da das otkaz 8 god.nemas prava da radis u firmi koja se bavi slicnom delatnoscu pa cak i u zemljama EU."

    Ovo je nečuveno. Nisam siguran ni da li je u skladu s našim zakonom. Elem, za tebe ima posla u Kanadi. Mlad si, spakuj se idi i probaj. Radio sam tamo 12 godina, stekao iskustvo, vratio se i otvorio firmu. Svi moji klijenti su ili Kanadjani ili Amerikanci. Posla ima više nego što možeš da zamisliš. S našima ne radim, u početku jesam - ili mi i posle 5 godina duguju pare, ili sam se više namučio da naplatim nego da uradim posao. Kod "zapadnjaka" je lako, njih najpre interesuje rok, a zatim cena. Nema ništa u stilu "ma lako ćemo, doovorićemo se". Sve plaćaju uredno i maltene svaki završen posao donosi barem jedan novi. I još nešto, više sam naučio u Otavi za godinu dana nego ovde na studijama za 4 godine.

  • 28.09.2015 15:30
    tabori...plemenski tabori...bosansko-hercegovacko-makedonski :) ;)
  • Bl

    28.09.2015 15:30
    @anonimus
    Jel su u ostalim firmama vece plate nego u snajderu dms? Mislim da mi je neko pomenuo da Zora saradjuje sa levi9 i da su tamo vece plate, jel to istina?
  • mm

    28.09.2015 15:30
    ...
    Uh, moji profesori i bivši šefovi :)

    Niko od navedenih nije cvećka. Ni Periša, ni Konjović, ni dekan, ni Pop(ović).

    Evo šta je u pitanju. DMS hoće što više programera, računica jednostavna: iznajmiš ga strancima i dobiješ bar 3x njihovu platu sa doprinosima. Napraviti fakultet je skupo. Tu trebaju prostorije, profesori (koje doduše verovatno već imaju), akreditacija, a i političko zaledje za akreditaciju.

    Sigurno su platili Dorosu da sve ovo pokrene, a i mnogo više. Zašto bi finansirali ceo fakultet, ako može država da pripomogne.

    Fakultet bi trebalo da bude nepristrasan. Da omogući praksu i saradnju sa industrijom, ali da se bavi obrazovanjem, a ne preprodajom studenata (što su DMS i RT-RK stvarno radili neko vreme).
  • Svetlana

    28.09.2015 15:14
    Odgovor Tehničaru sa FTN-a
    Tehničar je napisao 'reizabran je za dekana ove godine, a niko od profesora se nije kandidovao protiv, ili bar glasao protiv toga...'

    Za Vasu informaciju, bilo je zainteresovanih za kandidaturu, ali je to spreceno!!! Naravno, ne treba objasnjavati ko je scenarista i reziser...
  • 28.09.2015 14:58
    Mia
    Sad ce AV da se javi i kaze ne dam Doroslovackog....
  • FTN-ovac

    28.09.2015 14:52
    Ni Ćosić nije cvećka
    Svi ovi tzv. akademci što brane dr.Iliju Ćosića su 90% pripadnici Demokratske stranke ili su oprali svoje Bachelor diplome sa Megadance i Falus fakulteta upisavši Master na FTN-u. A sve to im je dozvolio prethodni dekan Ćosić. Video bih ja njih da su polagali ispite od prve godine na FTN-u ili da su položili kod profesora Doroslovačkog. I dalje mislim da je moja 7 kod Dorosa jača od svih 10 na kvazi privatnim fakultetima.
  • nikola

    28.09.2015 14:52
    neupuceni
    Po komentarima cini mi se da ima mesta za poresku inspekciju,prosvetnu inspekciju i privredni kriminal.Drzavna institucija je paravan za bogacenje privatnika.Zna se sta je pedagoski rad nemam nista protiv sposobnih da budu bogati ali
    neka se razdvoji privatno od drzavnog.
  • Sa Katedre

    28.09.2015 14:43
    @Softverski Inženjer
    Ovo nije peticija za Zoru. Ovo je pezicija za zoru, jer suprotno od zore je - sumrak. Zora Konjović je spremna da ode u penziju, ali mi nismo spremni da dopustimo da se ovo srozavanje fakulteta nastavi.
  • 28.09.2015 14:42
    Nikola
    "Kovačić sindrom" bi se ovo već moglo nazvati. Kome god na FTN nešto nije po volji, odmah u medije. Postaraće se već nekako za stotine presuđujućih komentara, pritisak "javnosti" će uraditi svoje. Uostalom, takvi smo, odmah presuđujemo, i odmah "na smrt".

    Siguran sam da ovde postoji i druga strana priče, baš kao što je postojala i u "slučaju Kovačić".

    I, stvarno, gade mi se ovi komentari koji prethodnog Dekana (Ćosića; političara) proglašavaju "svecem". Za njegove "vladavine", FTN se srozao na nivo običnog preduzeća. Bilo je bitno samo koliko para se zarađuje. Puštaj sve da polože i upiši što više novih. Studenti su bili samo roba. Input i output.
    Prilično je lako na taj način, uz monopolski položaj, biti "uspešan".
    Kvalitet studija niko nije pominjao.
  • 28.09.2015 14:33
    Tyler Durden
    Tako je to kad je partijska knjižica i leba mez motike slatko, pa se za prste lepi. Ovo ide samo na sramotu dotičnog gospodina i FTN-a.

    Za studente se ja ne bojim, ko završi FTN, lako će naći posao, gde god, i kao inženjer i kao programer, ali ovakva ljaga se sa FTN-a neće tako lako oprati.

    Prvo ona profesorka s Mehanike, sad ovo... šta je sledeće? Samo kad je onaj profa svoju švalerku zaposlio kao sekretaricu, a o drugima što zapošljavaju žene, sestre, sinove, snaje, zaove, da ne počinjemo!
  • versus

    28.09.2015 14:32
    Molim redakciju Radija 021 da ne poklekne pred mogućim pritiskom DMS-a, kao što je to uradila redakcija Politike obrisavši (dominantno) negativne komentare na tekst http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Izvoz-softvera-sve-unosniji/IT-mora-da-bude-srpski-prioritet.lt.html
  • 28.09.2015 14:28
    Једна моја пријатељица је завршила телекомуникације. Покушала је да се запосли у РТРК и одбили су је и ако има просек 9.95. Онда је позвао Војин у Цезијум и изнајмио је назад у РТРК на исту позицију. Хоћемо ли и то поменути, да је професор власник твоје каријере док год су његове колеге са ФТН сагласне и док студент не напусти државу.
  • Boban

    28.09.2015 14:28
    Rade Doroslovački - glavni neprijatelj FTNa
    Rade Doroslovački je od kada je došao na mesto dekana samo degradirao ugled Fakulteta tehničkih nauka.

    PNe samo da tera sposobne ljude sa fakulteta i umesto njih stavlja svoje ulizice već i to radi sa velikim ponosom. Misleći sebe za lukavog i opasnog, Rade Doroslovački ne shvata da je on zapravo marioneta kojim manipulišu pravi igrači. Čovek nikako ne bi trebao da bude na mestu dekana, niti upravnika bilo kakve vrste. Radetov legat je šteta i uništenje dobrog.
  • Uh

    28.09.2015 14:27
    Kao i svuda, kradu pare na fin nacin.
    Kao da im je drzavni fakultet neko ostavio da bude njihovo vlasnistvo. Ni kao asistent ni kao tehnicar se ne mozes zaposliti na fakultetu ako te neko ne ubaci. Cak je i DMS postao takav. Fuj.
    Zora je divan profesor i takve sklanjaju jer im smetaju.
  • 28.09.2015 14:22
    Matematicar
    Dekan koji je poznat po uzimanju mita da namesta takmicenja iz matematike za osnovne skole u proteklih 15 god.... Nista me ne cudi :)
  • 28.09.2015 13:57
    @BI ja se razumem. DMS zarobi klince na faksu sa po 300-400 Eur stipendije, sto je za studente solidan novac i time ih veze uz sebe na solidan vremenski period. Posto su pod ugovorom, moradju da rade za njih XY godina a platu nece moci bas da biraju.
  • Softverski inženjer

    28.09.2015 13:56
    Sve se vraća, sve se plaća
    Ne branim nikoga ali ni profesorica Konjović nije cvećka i trebalo bi mnogo šta ispitati u vezi nje. I ona je mnogima podmetala klipove u točkove dok su njeni igrači a i ona bili na pozicijama. Problem je sigurno i što ona nije u svemu tome dobila poziciju koju je htela. Sada joj se vraća ali je to nekima slaba uteha jer će ona u najgorem slučaju u penziju.
  • Kobson

    28.09.2015 13:21
    Doros% samo te posmatram

    preko http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html
  • 28.09.2015 13:12
    Ко је професор Катић?
  • -

    28.09.2015 13:12
    -
    a koliko samo tapsete it industriji srbije.
    te dajte im povlastice, te dajte im olaksice


    ovo vam je lice it industrije srbije
  • akademac FTNa

    28.09.2015 12:48
    sve u majčinu
    Nema više šmekera i akademaca poput Đure Kojića, Ranka Radovića ili legendarnog dekana, oca i majke svih studenata i velikog gospodina Ilije Ćosića, koji je izdigao FTN iz žabokrečine zemlje smrdije. Apsolutno svako biće koje boravi u zgradi bio je spreman da sasluša. Kapiram da bi i fikus pomilovao dok bi se muvao hodnicima FTNa. Neverovatan čovek.
  • 28.09.2015 12:38
    Dakle na 3-oj godini su mi ponudili stipendiju i posao koji sam odbio iz razloga da nemam obaveza prema nikome jer se zna da moras duplo vratit od trajanja stipendije a mislio sam da odem u Kanadu. Nakon zavrsetka studija i magistarskog shvatio sam da ne mogu da nadjem posao i otisao sam kod njih da konkurisem jer im je konkurs stalno otvoren.Gospodja iz kadrovske sluzbe je videla da sam odbio njihovu stipendiju i rekla mi je VI SE NIKADA NECETE MOCI OVDE ZAPOSLITI. Kroz razgovor sa prijateljima dosao sam do saznanja da je u Ugovoru navedeno da u slucaju da das otkaz 8 god.nemas prava da radis u firmi koja se bavi slicnom delatnoscu pa cak i u zemljama EU.Plate su smesne znajuci koliko su takvi strucnjaci placeni napolju.
  • Student

    28.09.2015 12:37
    Profesor Branko Perišić je jedan od najboljih predavača. Čast je bila pohađati njegova predavanja. Profesor Branko Perišić i profesorka Zora Konjević su veliki trud uložili da se otvori ovaj studijski program.
    Konkurencija je enormna, samo najbolji su upisali taj smer. Naravno, bilo je i veza i vezica, ali to je za očekivati.
    Ogroman potencijal leži u tom studijskom programu. U startu je omalovažavan od mnogih profesora, bliskih dekanu Radetu Doroslovačkom.
    Zaista je jedna zdrava priča, prava šteta bi bila tako nešto ukinuti zbog manje-više ličnih interesa. Uskratiti stotine studenata mogućnosti intelektualnog napretka bi trebalo smatrati krivičnim delom.
    Kao, već sad bivši, student FTN-a iskreno se nadam da će sve ovo biti razrešeno u korist sadašnjih i budućih studenata.
    "Ko položi Algebru, završio je FTN!"
  • 28.09.2015 12:36
    zasto DMS ne nepravi sam svoj fakultet i neka tako sprema sebi kadrove. Mogu umesto skolarine da rade za firmu i problem je resen.Ovako yloupotrebljavaju drzavne resurse zbog licne koristi samo zbog ekonomske situacije i zbog toga sto nismo u EU pa nasi svrseni programeri mogu da rade samo u DMS i Rt-RK a ne mogu da izadju na evropsko trziste.
  • 28.09.2015 12:35
    I jedni i drugi su cvecke. Ovaj "Rade" umislio da je faraon, a ova druga ekipa pravi privatnu busiju od FTN-a.

    Seljacka posla i jednih i drugih.

    I kako profesor na drzavnom fakultetu moze da ima privatnu firmu i jos regrutuje studente? Zar nije to sukob interesa, a takvih profesora je jos puno.

    O onom drugom da i ne govorim.
  • JP

    28.09.2015 12:31
    Mislim da je doslo vreme da profesor Popovic prepusti mladjima da vode kompaniju
  • Neko

    28.09.2015 12:07
    Doros priprema teren pred Vojvođanske izbore dogodine - već se prodao SNS-u (što uopšte i ne krije), računajući na izbornu pobedu svojih "mentora" koji će mu dati odrešene ruke da radi šta god mu se prohte.

    Objektivno, za sada Doros samo pravi "račun bez krčmara", no videćemo...
  • Bungle

    28.09.2015 12:04
    Peticija
    Potpisivanje peticije protiv smene prof.dr.Konjović i ostatka katedre je u toku...
    http://www.peticije24.com/zaustavite_unitavanje_fakulteta_tehnikih_nauka_zazoruftn
  • nowave7

    28.09.2015 12:02
    @Anonimus

    Schneider je franckuski koncern.
  • Student FTN-a

    28.09.2015 12:02
    Perisa Bog-otac
  • Joca

    28.09.2015 11:57
    mozda
    Da nije sve to po diktatu iz Beograda,navikli smo da se ovom gradu otme sve sto valja.
  • Mile

    28.09.2015 11:55
    jos i to
    Sve su ovakvi ukaljali u Srbiji sto se moglo ukaljati, ajde sada i ovaj fakultet neka dodje nared pa stvarno budemo dno dna.
    Nadam se samo, da ovom coveku moze i ima snage neko da stane na put.
  • 28.09.2015 11:53
    Пу!
  • 28.09.2015 11:47
    Војводина...
    Војвођанска посла... гари.
  • pera

    28.09.2015 11:34
    to je intelektualna elita gospodo
  • Bl

    28.09.2015 11:33
    ..
    Jel ima neko ko se razume u trenutno stanje, posto meni deluje da ti rukovodeci u snajder dms-u poprilicno daju nize plate radnicima nego sto bi trebalo?
  • Kim Džong Un

    28.09.2015 11:33
    Strahovlada
    FTN je bolje oranizovan od Severne Koreje. Sve odluke se donose jednoglasno. Ako neko slučajno pokuša da bude uzdržan, ode glava.

    Pravi primer akademske sredine u kojoj se neguje sloboda govora i mišljenja.
  • Studentkinja

    28.09.2015 11:29
    Bahatost
    Jedan čovek ne sme ucenjivati i pretiti celom kolektivu. Kome smetaju predavači koji su omiljeni među studentima i rade svoj posao bez premca. Setimo se svi incidenta sa profesorkom Kovačić.
  • FTN profesor

    28.09.2015 11:23
    Uništavanje najboljih
    Na žalost ovo nije jedini slučaj. Dekan, njegovi prodekani Katić i Šešlija se ponašaju siledžijski i stopiraju sve ostale prosperitetne studijske programe i smerove. Elektronika, telekomunikacije, poštanski saobraćaj, ... su samo neki od primera gde se napadaju i ucenjuju profesori i asistenti. Smenjuju se bez razloga šefovi katedri, rukovodioci studijskih programa, asistenti se ne biraju zvanja. Sve se svelo na to da li si simpatičan dekanu ili ne. Uostalo šta se može očekivati od čeveka koji rukovodi fakultetu na kojem mu je poništena diploma. Uskoro se može očeikavti i slični slučajevi. Nije DMS kriv za sve. Dekan se samo služi svojim poznatsvom sa profesorom Popovićem i radi sve na svoju ruku.
  • 28.09.2015 11:22
    Mr. Miyagi
    Pukla bruka u selu!
    Ovo je tako Novosacki i zato ga volemo!
  • 28.09.2015 11:18
    krojac ili snajder :)
    Pa izgleda pokusavaju da iskroje smer po svojim potrebama za svoje profesore koji otvaraju privatne firme...
    Znaci unosan biznis ne samo fakulteti sto postaju privatne firme nego se firma siri i osnuju se cerke firme :) da bi se sto vise gramzivo skupljalo pare i ucenjivalo sve studente(gradajane) severa Srbije.
  • Politika

    28.09.2015 11:08
    oduvek
    oduvek su dekani bili politički obojeni pa tako i ovaj...
    e sada što je ovaj napredan šta da se radi...
    šalu na stranu ne bih voleo da sam u njihovoj koži, jer kada naprednjaci nešto sebi zacrtaju sve pred sobom gaze...
  • radniku u dms

    28.09.2015 11:01
    NIje bas istina
    Plata od 1500e nije bas istina, pogotovo ne za studente.
    Programeri seniori mogu toliko zaraditi i vise ali ne studenti.
  • 28.09.2015 11:00
    Pomama "novih ekonomista i pravnika"
    O ljudi, lepo platite 5000 umesto 1000 eursona privatnoj firmi za upisanu godinu i rešen problem.
    Nego, da li ste zaista sigurni da kada neka firma sa 500 dođe na 1500 ljudi a planira 4500 a sve to finansira nemački koncern, da to ide u pozitivnom pravcu i da će te sasvim sigurno dobiti posao tamo kada završite?
    Naravno, posao gde će te dobijati platu sa kojom ćete biti zadovoljni, a ne - gest pažnje.
  • realno

    28.09.2015 10:51
    Naprednjacka posla..
  • Tja

    28.09.2015 10:46
    Iskreno, tacno me zabole, bolje da rade za novac i iskustvo sa kojim ce kasnije moci da odu preko za boljim poslom nego da otpadaju po FTNu i na kraju rade u trafici.
  • tehničar

    28.09.2015 10:43
    Licemuri
    Bilo ko, ko je imao kontakt sa aktuelnom upravom FTN-a svestan je kakva je to ekipa šarlatana, na čelu sa "faraonom", kako sam sabe naziva dekan ovog fakulteta. I dok traje urušavanje institucije koja je retka svetla tačka u nesrećnoj Srbiji, profesori se jave samo kada su ugroženi njihovi lični interesi. Čovek čije je ponašanje prema zaposlenima na FTN-u krajnje neprimereno, a koji je svoju poziciju učvrstio učešćem na mitingu SNS, reizabran je za dekana ove godine, a niko od profesora se nije kandidovao protiv, ili bar glasao protiv toga... Dakle, nije Sloba kriv, mi smo...
  • Zoran

    28.09.2015 10:39
    Po ko zna koji put Doroslovački pokušava da poruši ono što su ljudi godinama mukotrpno stvarali.

    Voleo bih da mi Rade "seljačkim jezikom" (kako on voli da kaže na predavanjima) objasni kako je moguće zameniti sve profesore zbog kojih su studenti upisali ono što su upisali.
  • Đura fiskultura

    28.09.2015 10:37
    Rade naprednjak
    Rade polako ali sigurno uništava FTN i nije ni do kolena prof. Iliji Ćosiću koji je napravio od tog fakulteta najugledniji i najprestižniji fakultet u Novom Sadu, pa i u Srbiji!
  • 28.09.2015 10:22
    Srbija...
    ...bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna